gencmanifesto kurulduğundan bu güne 33 ülke tarafından okuyucu bulmuştur. Aşağıda göreceğiniz sayacturka tarafından bu tesbitler yapılmıştır. Bu blogun hiçbir siyasi güç ile uzaktan yakından alakası yoktur. Tek amacı Türk Gencini daha iyi bir noktaya taşımaktır.

genmanifesto
genckalem92@gmail.com

desteklerinizi bekliyoruz

22 Eylül 2009 Salı

Yabancı dizilerde Türkiye teması

Günümüz koşulları kamuoyunun ilgileri araştırıldığında televizyon seyretmek ön sıralar da yer almaya başladı. Özellikle ev kadınlarının ilgisini gündüz kuşağı diye tabir edilen programlar akşamları ise daha çok herkese hitap eden programlar yer almaya başladı. Hayliyle medyanın kamuoyu oluşturma gücü ortaya çıktı.

Bu gücün yararlı boyutları da oluyor, zararlı boyutları da ama dikkat çekmek istediğim konu o değil. Bu güçteki bazı hususlara dikkat çekmek.

Televizyon kamuoyu oluşturmada önemli bir etken ve diziler bu konuda en etkili araç. Bunda büyük bir çoğunlukça hem fikiriz. Özellikle de yabancı diziler oldukça etkili bir araç. Örneğin bir Lost bir Prison Break How i met your mother dı gibi daha listeyi uzatabileceğim yabancı diziler bu özellikleriyle dikkat çekiyorlar.

Benim de yakından takip ettiğim bu yabancı diziler de Türkiye konusunun işlenmesi beni bu dizilere olan ilgilimi daha da arttırıyor. Bu hususları sizlerle de paylaşayım.

Öncellikle oluşturduğu hayran kitlesiyle büyük yankı uyandıran Lost dizisinden başlayayım.

Ben karakterini canlandıran aktörümüz, adanın yerini değiştirdiğinde kendisi de adadan ayrılır. Adadan ayrıldıktan sonra kendisini Sahra Çölü’ n de bulur. Seyredenler belki hatırlamıştır. Ben, çölde bulunca kendini iki tane bedevi ona doğru yaklaşarak ona silah doğrulturlar. Ben, önce İngilizce bilip bilmediklerini sorar cevap gelmez. Daha sonra Arapça sorar yine cevap gelmez. Ardından Türkçe olarak ‘’ Türkçe biliyor musun? ‘’ diye sorar ve bedeviler ona silahı doğrultmakla kalmazlar ateş ederler. Seyredenler hatırlamıştır. Seyretmeyenler için de olayı anlattım zaten.

Öncelikle seyrederken çok şaşırmıştım. Tıpkı diğer seyredenler gibi daha sonradan biraz sevindim diziyi seyredenleri düşündükçe. O kadar insan Türkçe’ nin büyüsünü hissetti, o tınıyı duydu. Ama sonra bir an durdum. Aklımdan soru yumakları oluşmaya başladı?

Öncellikle neden İngilizce neden Arapça neden Türkçe?

İngilizce maalesef evrensel dil kabul edildiğinden Arapça ee hadi o da normal aynı coğrafyadan dolayı ama Türkçe…. Bir de dikkat çekmek istiyorum orijinal söylenişiyle buna vurgu yapmak istiyorum çünkü biraz sonra vereceğim örneklerde böyle bir nokta yok. Şimdi tekrar olaya gelelim.

Bu olaydan anlaşılacağı üzere ; Türkçe artık kendini dünya sahnesinde göstermeye başlamıştır. Ayrıca Sahra Çölü’ nün jeopolitik koşulları düşünüldüğünde bu coğrafyada Türklerinde güç sahibi olduğu vurgulanıyor. Yalnız şuna da değinmeden geçemeyeceğim neden Türkçe konuştuktan sonra ateş ettiler? Sizin de kafanız da soru işareti kaldı değil mi?

Şimdi ise bu sene son sezonu gösterilen dizimize;
Prison Break

Her ne kadar ‘’Büyük Kaçış’’ dense de biz Prison Break diyelim. Çünkü asıl çevirisinde hapishaneden kaçmak ya da firar etmek anlamları oluşuyor. Oralara girmeden buradaki Türkiye vurgusuna gelelim.
Bu dizi de ise karşımıza başlı başına bir karakter, bir kurum ve meşhur bir olayımızdan bahsediliyor. Öncelikle karakterden başlayalım. Lisa Tabak, Amerika’ da ki Türk Konsolosu’ nun eşi. Kurum ise anlayacağınız gibi Türk Konsolosluğu. Bu arada Lisa’ nın bir özelliği daha karanlık işlerdeki adamımızın kızı olması akıllar da bir soru işareti uyandırıyor. Ayrıca konsolosluğumuzun olduğu sahnelerde Türk Bayrağı da vurgulanıyor. Gelelim meşhur olayımıza. Nedir bizim meşhur olayımız ya Kürt sorunu ya Ermeni sorunu ya da Kıbrıs sorunudur. Genellikle vurgusunu yapmak istiyorum. Dizi de ise Ermeni olayından bahsediliyor. Yine seyredenlerin hatırlayacağa üzere bu olaydan ‘’ duygusal ‘’ olay vurgusu yapılıp geçiliyor.


Sırada ise yüzünüzdeki hafif tebessümleri görür gibi olduğum How i met your mother dizisine. Bu dizi de diğerlerinden farklı bir Türkiye vurgusu var. Normal olarak karşılanmalı çünkü dizinin misyonundan dolayıdır. Tıpkı diğer dizilerin misyonları gibi Türkiye vurgusu yapılmışsa bu dizide de kendi misyonları çerçevesinde Türkiye vurgusu yapılmıştır. Buradaki vurgu ise Türk Lezbiyenleri…
Bilmiyorum bu konuya nasıl vurgu denir veya nasıl dikkat çekilir ama dizi de geçen Türk Lezbiyenleri noktası oldukça dikkat çekmiştir doğrusu.


Ülkemiz de daha çok Kurtlar Vadisi’ n de gördüğümüz Türkiye Siyaseti vurgusu yine yabancı diziler de yine farklı bir pencereden bakarak daha çok sit kom diye tabir edilen dizilerde görülen Türkiye İmajı yine yabancı dizilerde mevcut.

Son söz olarak;
Türkiye, eskiden dünya gündeminin döndüğü yerdi ancak masa altlarından konuşulurdu şimdi ise bağıra bağıra Türkiye’ nin önemi vurgulanıyor. Artık anlayana demek istiyorum. Elin adamı senin ülkenin ne kadar önemli olduğunu anladı, başkalarına duyurmaya çalışıyor sen hâlâ üç beş soru çözünce bir şeyler anladığını san……

23,09,2009

gencmanifesto.virgullu.com adresinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder