gencmanifesto kurulduğundan bu güne 33 ülke tarafından okuyucu bulmuştur. Aşağıda göreceğiniz sayacturka tarafından bu tesbitler yapılmıştır. Bu blogun hiçbir siyasi güç ile uzaktan yakından alakası yoktur. Tek amacı Türk Gencini daha iyi bir noktaya taşımaktır.

genmanifesto
genckalem92@gmail.com

desteklerinizi bekliyoruz

1 Haziran 2009 Pazartesi

ÖSS, sinir hastası yaptı

Türkiye KAMU-SEN Konfederasyonu’na bağlı Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırma, ÖSS nedeniyle gençlerin büyük bölümünün kaygı, endişe, stres, sinir, alınganlık ve konsantrasyon bozulduğu gibi sorunlarla karşılaştığını da gözler önüne serdi.


Türk Eğitim-Sen, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Erzurum, Mersin ve Kırşehir illerinde toplam 1100 lise son sınıf öğrencisi üzerinde ÖSS ile ilgili bir anket çalışması gerçekleştirdi. ÖSS’ye sayılı günler kala, anketten çıkan sonuçlar ÖSS’nin öğrenciler üzerinde nasıl bir etki yaptığını gözler önüne serdi.
Ankete göre öğrencilerin büyük çoğunluğu ÖSS’ye dershaneye giderek hazırlanıyor. Üniversite sınavına dershaneye giderek hazırlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 68.5, sadece okulda aldığı eğitimle sınava hazırlandığını belirtenlerin oranı yüzde 19.3, hem dershaneye gittiğini hem de özel ders aldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 8.5 oldu. ÖSS’ye girmeyecek öğrencilerin oranı ise yüzde 3.7.



ÜNİVERSİTE KAZANAMAYAN YENİDEN DENİYOR
Ankete katılan gençlerin yüzde 55’i ÖSS’nin nitelikli bir eğitim almak ve iyi bir kariyer yapmak için gerekli olduğunu düşünürken; yüzde 32.2’si ÖSS’yi yaşamının dönüm noktası olarak nitelendiriyor. Gençlerin yüzde 5.5’i ÖSS’nin ailesini mutlu etmek için önemli olduğunu ifade ederken, sadece yüzde 1.8’i ÖSS’nin bilgi düzeyi ve performansı ölçtüğüne inanıyor. "ÖSS’nin benim için herhangi bir önemi yok" diyenlerin oranı ise yüzde 5.5. Araştırmaya göre, ÖSS’de bir üniversiteyi kazanamayan gençlerin yüzde 71.5’i yeniden sınava hazırlanıyor. Gençlerin yüzde 16.9’u hem sınava hazırlanıp hem çalışırken, yüzde 11.6’sı ise üniversite sınavına bir daha girmeyi düşünmüyor.


ÖSS GENÇLERİN PSİKOLOJİSİN BOZUYOR
Araştırma, ÖSS’nin öğrencilerin psikolojini nasıl etkilediğini de gözler önüne serdi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 43.3’ü ÖSS dolayısıyla kaygı ve endişe gibi duygularında artış olduğunu, yüzde 15.6’sı büyük stres ve baskı altında olduğunu, yüzde 12’si sinirli ve alıngan olduğunu, yüzde 9’u dikkat ve konsantrasyonunun bozulduğunu, yüzde 8.6’sı da depresyonda olduğunu açıkladı. ÖSS’nin psikolojisini olumsuz etkilemeyene gençlerin oranı ise sadece yüzde 11.3’te kaldı.
Araştırmaya göre ÖSS, gençlerin psikolojinin yanı sıra fiziksel aktivitelerini de bozuyor. Araştırmada, gençlerin yüzde 33’ü ÖSS’nin kendisini fiziksel olarak etkilemediğini belirtirken; yüzde 26’sı uykusuzluk, yüzde 16.6’sı baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde 8.9’u karın ağrısı, midede kasılma, bulantı, yüzde 4.6’sı görme bozukluğu, yüzde 4.2’si nefes daralması, yüzde 3’ü ateş basması, üşüme, terleme, yüzde 2.1’i göğüs ağrısı, yüzde 1.5’i de bayılacak gibi olduğunu açıkladı.


GENÇLER DERSHANE OLMADAN ÖSS’YI KAZANAMAYACAĞINA İNANIYOR
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 47.7.’si ailesinin üniversiteyi kazanması için kendisine baskı yaptığını söylerken, yüzde 52.3’ü böyle bir baskının söz konusu olmadığını ifade ediyor. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 70’i dershaneye gitmeden üniversiteyi kazabileceğine inanmazken, yüzde 30’u dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanabileceğini düşünüyor.
Öğrencilerin yüzde 41.3’ü ilköğretimde 1-3 yıl, yüzde 40.8’i 3-5 yıl, yüzde 13.4’ü 5-8 yıl, yüzde 4.5’i de 8 yıl ve üzerinde dershane eğitim aldığını açıkladı.


Ankete göre, ailelerin yüzde 45.1’i dershane için bugüne kadar 1-3 bin TL, yüzde 35.7’si 3-5 bin TL, yüzde 14.4’ü 5-10 bin TL, yüzde 4.8’i de 10-15 bin TL arasında masraf yaptı.
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 53.5’i 1-3 saat, yüzde 33.1’i 3-5 saat, yüzde 7.8’i 5-7 saat, yüzde 5.5’i de 7-9 saat okul ve dershane dışında ders çalıştığını kaydetti.


YENİ SİSTEM KORKUTUYOR
Araştırmada, lise son sınıf öğrencileri üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamada yapılacak olmasını nasıl değerlendirdikleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 42.8’i "olumsuz etkileyecektir" derken, yüzde 27.2’si olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Bu soruya "fikrim yok" diyenlerin oranı ise yüzde 29.9’u buldu.


Ankete göre, öğrencilerin yüzde 69.5’i ÖSS’de katsayı adaletsizliği olduğuna inanırken, yüzde 30.5’i adaletsizlik olduğuna inanmıyor.


KONCUK: "GENÇLER ÖSS’Yİ HAYATININ MERKEZİNE KOYUYOR"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğrencilerin ÖSS’yi hayatlarının merkezine yerleştirdiğine dikkat çekerken, ÖSS’ye kısa bir süre kala, kendisini büyük baskı altında hisseden öğrencilerin, psikolojik ve fiziksel birtakım sorunlar yaşadığını söyledi. Koncuk, "Üstelik sınava endeksli yaşayan çocuklarımız, dershaneye gitmeden ÖSS’yi kazanabileceklerine inanmamaktadır. Bu durum Türkiye’de okullarda verilen eğitimin yetersizliğine dair yerleşik bir kanaat olduğunu işaret etmektedir. Bu anlayış eğitim öğretimimiz açısından büyük bir tehlikedir. Milli Eğitim Bakanlığı eliyle öğrencilere ÖSS izni veriliyorsa, eğitim için dershaneler adres gösteriliyorsa eğitim sistemini tartışmaya açmak gerekir. Yanlış eğitim sistemi ve ÖSS’de sorulan sorularla müfredat programları arasında ağırlık yönünden uyumun olmaması öğrencileri okullar yerine, dershanelere yönlendirmektedir. İşte böyle bir ortamda gençlerimiz 14 Haziran tarihinde ÖSS’de ter dökecektir. Artık Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün beraberce ayakları yere sağlam basan, ÖSS ile uyumlu, öğrencileri eğitimin içinde tutacak bir sistem ihdas etmesi gereklidir" diye konuştu.(aa)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder