gencmanifesto kurulduğundan bu güne 33 ülke tarafından okuyucu bulmuştur. Aşağıda göreceğiniz sayacturka tarafından bu tesbitler yapılmıştır. Bu blogun hiçbir siyasi güç ile uzaktan yakından alakası yoktur. Tek amacı Türk Gencini daha iyi bir noktaya taşımaktır.

genmanifesto
genckalem92@gmail.com

desteklerinizi bekliyoruz

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Panel: Şiddetin Normalleştirilme Süreci

6 Haziran 2009 Cumartesi 14:00-20:00

Rengahenk Sanat Evi

Rengahenk Sanat Evi, Uppsala Üniversitesi’nden (İsveç) Eva Lundgren’in “Şiddetin Normalleştirilme Süreci” isimli kitabının Türkçe’de yayınlanması dolayısıyla yazarı da konuk edeceği bir panel düzenliyor.

İsveç’ten Ulusal Kadın Sığınakları Organizasyonu ROKS, Türkiye’den Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Uppsala Üniversitesi’nden Asa Elden ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Nükhet Sirman’ın katılımlarıyla gerçekleşecek bu panelde, kadına yönelik şiddeti açıklamaya yönelik çerçeveler, sığınak deneyimleri ve kadınları kontrol etmeye yönelik diğer mekanizmalar tartışmaya açılıyor. Kitabın çevirisini, EHESS-Paris Üniversitesi’nde kadına yönelik şiddet ve Türkiye’deki kadın sığınakları üzerine doktora tezi hazırlamakta olan Berna Ekal üstlendi.

Tüm dünyada 1970’lerden itibaren feministlerin gösterdiği çabalar sayesinde kadına yönelik şiddetin hemen her coğrafyada ve her kesimdeki yaygınlığı artık kabul gören bir gerçek. Ancak şiddete dair bakış açılarında henüz köklü bir değişiklikten bahsetmek mümkün değil. Çoğu zaman şiddetin alkol kullanımı ya da psikolojik rahatsızlık gibi “anormal” sorunlardan kaynaklandığı fikri, haberlerin kurgulanmasından gündelik konuşmalara kadar pek çok yerde kendini gösteriyor. İşte sosyolog Eva Lundgren’in “Şiddetin Normalleştirilme Süreci” isimli kitabı İsveç örneğinden yola çıkarak, genel anlayış kalıplarının ve yaklaşımlardaki eksikliğin, kadına yönelik erkek şiddetinin anormal bir olgu değil, bilakis toplumda normal olarak kabul edilen kadınlık ve erkeklik kalıpları olduğunu gözler önüne seriyor.

Eva Lundgren’in, İsveç’te kadına yönelik şiddetle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla yürütülen bir proje kapsamında, kadına yönelik şiddetin yaygınlığı üzerine yaptığı “Tutsak Kraliçe” isimli araştırmasının bulguları kadın-erkek eşitliğinin beşiği olarak görülen İsveç’te büyük bir tepkiyle karşılanmış. Panelde açılış konuşmasını yapacak olan Lundgren, kitapta önerdiği fikirlerini açacak ve bir akademisyen olarak araştırmasına yönelik tepkiler karşısında yaşadıklarını bizlerle paylaşacak.

Kitabın İsveç’teki basımını üstlenen ROKS, ülkede kadına yönelik şiddet konusunda çalışan 90 kadın örgütünün bir araya gelerek kurdukları feminist bir oluşum. Türkiye’nin ilk feminist kadın sığınaklarından birini açan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ile ROKS’un katılacağı ikinci oturumda, her iki ülkedeki feminist sığınak deneyimleri paylaşılacak.

Üçüncü oturumda, ülkemizde İsveç’te namus cinayetleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Uppsala Üniversitesi’nden Asa Elden ile özellikle aile, akrabalık, milliyetçilik ve namus üzerine çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Nükhet Sirman konuşmacı olarak yer alıyorlar. Kadınların kontrol edilme biçimlerinin tartışılacağı bu oturumu, Nükhet Sirman ve Ayşe Gökkan’ın Diyarbakır’da kadın ölümleri üzerine yürüttükleri bir araştırmadan yola çıkarak hazırlanan “Ya Umutta Biterse” isimli belgeselin gösterimi ve feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş’un forum tiyatrosu tekniğini kullanarak hazırladığı “Şiddet” isimli oyunu izliyor.

İsveç Konsolosluğu’nun desteği ile basılan “Şiddetin Normalleştirilmesi Süreci” okuyuculara ücretsiz olarak dağıtılacak. Bunun için kurumların Rengahenk Sanat Evi ile görüşmeleri gerekiyor.

Program

14:00 – 14:30 Açılış Konuşması

“Şiddeti bir süreç olarak ele almak: Başarı ve direniş” -

Eva Lundgren (Uppsala Üniversitesi)

14:30 – 15:40 İsveç ve Türkiye’deki feminist sığınak deneyimleri – Sığınak, şiddetin normalleştirilmesine nasıl bir cevap verir?

Moderatör: Berna Ekal

Katılımcılar:

“Pratikte Şiddetin Normalleştirilme Süreci” - Ann-Sofie Sterio (ROKS)

(Konuşma başlığı daha sonra belirlenecektir.) – Fatma Mefkûre Budak (Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü)

15:40 – 16:00 Ara

16:00 – 17:10 Kontrolün veçheleri

Moderatör: Jale Karabekir (Tiyatro Boyalı Kuş)

Katılımcılar:

“İsveç’te Namus Adına Şiddet: ‘Ötekinin Sapkınlığı’nın Normalleştirilmesi - Asa Elden (Uppsala Üniversitesi)

“Namusun yeni yüzleri” - Nükhet Sirman (Boğaziçi Üniversitesi)

17:10 – 17:30 Ara

17:30 – 18:20 Belgesel Gösterimi ve Tartışma

“Ya Umutta Biterse”

18:20 – 18:30 Ara

18:30 – 19:00 Forum Tiyatrosu

“Şiddet” – Augusto Boal anısına

Tiyatro Boyalı Kuş

19:00 Kapanış Kokteyli

Rengahenk Sanat Evi

Tel: 0212 292 32 47-8 (Katılım sınırlıdır. Lütfen rezervasyon yaptırınız.)
Adres: İstiklal Cad., Olivio Han Geçidi, Olivio Han, No: 5, Kat 2 Galatasaray

rengahenksanatevi@gmail.com

http://www.rengahenk.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder