gencmanifesto kurulduğundan bu güne 33 ülke tarafından okuyucu bulmuştur. Aşağıda göreceğiniz sayacturka tarafından bu tesbitler yapılmıştır. Bu blogun hiçbir siyasi güç ile uzaktan yakından alakası yoktur. Tek amacı Türk Gencini daha iyi bir noktaya taşımaktır.

genmanifesto
genckalem92@gmail.com

desteklerinizi bekliyoruz

29 Mayıs 2009 Cuma

Türkiye ve Karadeniz ülkelerindeki ifade özgürlüğü tartışıldı

Düşünce Suçuna Karşı Girişim tarafından iki yılda bir organize edilen ve bu yıl 23-24 Mayıs tarihlerinde 6’ncısı düzenlenen Düşünce Özgürlüğü İçin İstanbul Buluşması, düşünceleri nedeniyle Türkiye'de baskılarla karşılaşanları, Avrupalı ve Karadeniz bölge ülkelerindeki hak savunucularını bir araya getirdi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, açılış konuşmasında, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra özellikle güvenlik meseleleri etrafında ifade özgürlüğünü sınırlarının tartışmaya açıldığını, son olarak da evrensel insan hakları standartlarının dini değerlerin korumaya alınması yönünde girişimlere sahne olduğunu söyledi.

Tarhanlı: AİHM kararlarını da tartışabilmeliyiz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatlar itibariyle, kültürel ve sanatsal konularda, politik düşünce açıklamalarına göre daha az özgürlükçü kararlar alabildiğini ifade eden Tarhanlı, AİHM kararlarının da insan hakları savunucularınca tartışılmasının yararı olabileceğini açıkladı.

Toplantının ilk gününde "Türkiye'den tanıklıklar" bölümünde Mahmut Alınak, Temel Demirer, Abdurrahman Dilipak, İbrahim Özdabak, Doğan Özkan, Serkis Seropyan, Mehmet Tursun, Alp Selek, Bora Bengisu, Mehmet Baransu maruz kaldıkları yargılama süreçlerini ve yaşadıkları baskıları aktardı. Tanıkların ve yargılandıkları maddelerin geniş bir yelpazede seçilmesi Türkiye’deki ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’nün ne halde olduğunu gözler önüne serdi.

İlk günün öğleden sonraki bölümünde ise Uluslararası Af Örgütü’nden Andrew Gardner,
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Emma Sinclair Webb, Uluslararası PEN’den Eugene Schoulgin, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nden Alexis Krikorian, MAZLUMDER’den Ömer Faruk Gergerlioğlu kurumları adına tebliğlerini sundular.

Prof. Turgut Tarhanlı’nın moderatörlüğünde ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr.Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Asuman A. İnceoğlu’nun katılımıyla “Ayırımcı ifadeler, bilişim yoluyla ayırımcılık tehdidi ve ifade özgürlüğü” başlıklı panel ile ilk gün sona erdi

Buluşmanın ikinci günü ise Emekli Büyükelçi, K.E.T. eski Gen. Sek. 1. Yrd. Murat Sungar’ın açılış konuşması ile başladı. Karadeniz Ekonomik İşbirliği üyesi ülkelerden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ülkelerindeki düşünce ve ifade özgürlüğü alanında karşılaştıkları sorunları ve mücadeleleri ve yaptıkları çalışmaları aktardı. Prof. Yaman Akdeniz’in moderatörlüğünde ve konukların katılımıyla düzenlenen panellerde “Karadeniz ülkelerinde medyada ayırımcı söylemler ve ifade özgürlüğü” tartışıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder